BLOGGEN

En skilpaddebabys farefulle ferd mot havet

Nov 28, 2023
 

Har du sett skilpaddeegg klekke noen gang? Sett hvordan de bittesmå skilpaddene titter opp av sanden – og kravler så fort de kan ned mot havet? Det er en farlig ferd. Første etappe er ned til vannkanten, og på den ferden må de slippe unna jegere på land – fugler og krabber og vi vet ikke hva. Når de er vel ute i havet lurer det også utfordringer og farer, men der er de i sitt rette element og har større forutsetninger for å komme unna - og vokse seg store og sterke. 

Vet du – dette er en glimrende metafor på veien til å bli en trygg og dyktig coach!

Det er en spennende reise man legger ut på når man velger å ta et coachingstudie. I starten ser vi studentene våre bli kjent med seg selv på nye måter – de oppdager mønstre og vaner de har lagt seg til både når det gjelder egne tanker, kommunikasjon med seg selv og andre, tolkning av situasjoner, tankelesning og mye mye mer.  Bevisstheten de får leder ofte til at de gjør endringer - og vokser! 

Dernest lærer de å oppdage tankemønstre hos andre, og teknikker til å hjelpe andre til å vokse og utvikle seg. De øver og øver og det er en fryd å se dem klekke mot slutten av utdanningsløpet - klare til å gå ut og gjøre verden til et bedre sted, person for person. De er dyktige coacher – de er hardtarbeidende og oppofrende. De gjør definitivt så godt de kan, og det er jammen ikke så rent lite. De brenner for å hjelpe andre til vekst og utvikling og er fulle av iver og pågangsmot!

Ferden coachene nå legger ut på er på ingen måte livsfarlig, slik skilpaddenes ferd mot havet er. Men den kan jammen føles heftig nok – vi er de første til å anerkjenne at prosessen fra «ferdig utdannet» til «jobber som coach» kan være voldsom! For hvem så for seg at når de endelig hadde sertifiseringer i boks og diplomet i hånden så ble de plutselig:

Salgssjef – økonomisjef – styreleder – markedsføringssjef – strategisk leder – administrerende direktør – regnskapsansvarlig – webansvarlig – pressetalsmann – og hvem-vet-hva-mer-ansvarlig!

De ferske coachenes passion er å hjelpe andre, å coache, bringe videre dette spennende og fantastiske faget de har tilegnet seg gjennom studiet – og så blir de kastet inn i alle disse rollene. Roller de ikke mestrer og kanskje slett ikke ønsker seg – men som for mange er helt nødvendige for å få gjøre det de brenner for! Ikke rart at de kan føle seg som skilpaddebabyer på stranden.

Så hva er det de møter på sin vei «mot havet» - mot å «jobbe som coach» eller «jobbe med coaching»? Det er noen gjengangere her - typiske "farer" som lurer:

Det er kjempelett å sammenligne seg med andre. Se hva andre får til, se hva andre gjør, hvor langt de er kommet, hvor mye de coacher, den fine hjemmesiden de har laget. En slik sammenligning er ikke nyttig i bygging av egen business! Nei, det som gjelder er å sammenligne seg med seg selv, og se at for hver oppgave er man kommet litt lengre, litt nærmere målet, enn i går.

Det er også veldig vanlig å forvirre seg selv aldeles (og bruke masse tid og penger på ting som ikke driver deg fremover): shoppe kurs i nettkursbygging, Instagram, regnskap, webdesign, salgstrakt – alt mulig man tror man må ha (og som tilbydere der ute gjør alt for å overbevise oss om at er essensielt for å lykkes). Ikke rent få har strandet med å bruke månedsvis på å lage en landingsside som burde vært på luften på et par dager!

Typisk resultat: coachen overvelder seg selv.

Så hva er løsningen – så coachene kommer seg trygt ut i «havet» - markedet - får businessen sin opp og gå og kan leve av den og vokse videre? Her er våre tips:

  1. Ha faste møter med din mentor. Har du ikke mentor, sier du? Da er første skritt å skaffe seg én!
  2. Ha en klar strategi – få eventuelt hjelp til å lage en klar strategi – slik at du ikke går deg vill i alt alle der ute tilbyr og sier du må ha og gjøre for å lykkes.
  3. Hold fokus på en miks mellom

Det du må gjøre for å ha inntekt her og nå, og

Det du må gjøre for å bygge businessen din, slik at den er levedyktig og bærekraftig på lang sikt.

  1. De som lykkes, er gode til å bygge nettverk og dernest å bruke det. Kanskje det er der du må starte – med å bygge et nettverk? Vær en døråpner for andre, anbefal andre – og bruk dem som kan være døråpner for deg. Nøl ikke med å be om anbefalinger fra andre, og bruk anbefalingene!

For eksempel: Finn én å samarbeide med, som vil dele og anbefale dine tjenester når du gjør dem synlige. Og så gjør du det samme i retur for vedkommende – eller noe annet hen trenger.

  1. Vær synlig – folk må vite om deg for å kunne bruke deg! Podcaster er i vinden – ta kontakt med dem, og tilby deg å være gjest. Fortell hva du har å komme med!

Mange skilpaddearter er utrydningstruede – og trenger hjelp for å overleve, og for at bestanden skal øke igjen. Vi ønsker oss mange dyktige kolleger – slik at coachbestanden i Norge og verden for øvrig også skal øke! Vi hjelper gjerne til der vi kan, og deler flere tips fremover på Instagram, i podcasten Changing Minds med Mentalskolen og på bloggen vår. Følg med!