BLOGGEN

Krisehåndtering, er du fornøyd med din egen håndtering av koronakrisen?

coaching krisehåndtering nyemuligheter selvledelse valg May 24, 2020

Ble hverdagen din snudd på hodet? Driver du for deg selv kanskje? Eller har du blitt permittert fra jobben din?

Har hverdagen din blitt påvirket av situasjonen de siste månedene uten at du har vært en av dem som har stått på hodet for å holde de kristiske delene av samfunnet gående? Fikk du plutselig mer tid til disposisjon? Isåfall, hvis du ikke har brukt tiden som har gått til å lære deg noe nytt, bedre egen helse eller tatt bedriften din til nye høyder, så har du ikke gjort det beste ut av situasjonen og bør ta en runde med deg selv…..

Koronaen tok de fleste av opp på senga. Plutselig ble avtaler satt på vent, oppdrag ble kansellert og verden, slik vi kjente den,  stoppet opp. Mange av oss ble fulltids pedagoger i tillegg til å drive jobb «på si», flere har kjent på brakkesyke, kjedsomhet, frykt og fortvilelse og på toppen av det hele har du kanskje opparbeidet deg et korona tillegg på kroppen?

Så hva gjør at vi reagerer som vi gjør når krisen plutselig er over oss?

Resiliens er et psykologisk begrep som beskriver evnen til å håndtere stress, motgang, tragedier, trusler og katastrofer. Det er evnen til å reise seg igjen etter vanskelige hendelser. Kanskje akkurat nå mer relevant enn noen gang før for mange av oss. Mennesker med god resiliens klarer å håndtere kriser og påkjenninger på en positiv måte. Resiliens er vanlig – ikke ekstraordinært og det kan læres og utvikles av alle. Men, ikke alle bruker mulighetene som kommer og mange blir passive, avventende og mister fremtidstro og fremdrift.

Så har du analysert din egen reaksjonsevne og resiliens? Hvor raskt hentet du deg ut av transen etter at butikkene gikk tom for toalettpapir? Er du fornøyd med hvordan du har benyttet situasjonen ovenfor deg selv? Eller ser du tilbake på månedene og tenker at det har vært unntakstilstand fra start til slutt og at livet og arbeidet på samme tid er satt på vent?

Er det en ting som er helt sikkert, så er det at vi kommer til å møte motgang igjen. Kanskje ikke akkurat på samme måte som nå, men om det så gjør, er du godt nok forberedt og vet du hva du kommer til å gjøre annerledes? Og hva du må gjøre for å unngå å la deg snikhypnotiseres inn i apati?

For egen del så har jeg stått i motgang i så mange år, at dette er blitt mer normalen enn unntaket og dette har jeg brukt til min fordel. For å være helt ærlig så har de siste månedene vært et gedigen opptur på alle områdene av livet mitt. Både psykisk og fysisk har jeg gjort større eller mindre tiltak som har hatt enorm effekt på min væren og laden. Så hva har jeg gjort?

 1. Disiplenes hester.
  Jeg har gått, hver dag, opptil flere turer og flere timer og jeg går fort. Skritt mengden min har vært nokså jevn (og lav) fra 2016-2019. Så langt i 2020 har jeg mer enn firedoblet antall skritt pr dag. Jeg har begynt å jogge igjen og trene styrke også - noe jeg ikke har fått til jevnt på åresvis (dels på grunn av sykdom og operasjoner og dels pga unnskyldninger i mellomperioder mellom operasjoner).
 2. Søvn.
  Jeg har gjort en skikkelig jobb med å endre søvnmønster. Fra å være nattugle og stort sett sove altfor få timer hver natt i noen tiår, så har jeg nå sovet jevnere og lengre i gjennomsnitt. Målet er 8 timer pr natt, der har jeg fortsatt litt å gå på. Men å gå fra et gjennomsnitt på rundt 5 timer til 6, 5 timer gjør vanvittige underverker på kropp, sinn, konsentrasjon, kreativitet og humør. Endel fysiske plager ble også borte som dugg for sola.
 3. Psyke.
  Mine daglige turer har vært del av en fysisk opptrening, men kanskje like mye psykisk. Det å komme seg ut, bruke kroppen og være ute i naturen, gjør også at jeg har unngått brakkesyke. Dessuten har jeg hatt tur venninner, så selvom vi har måttet holde avstand, så har vi gått sammen hver eneste dag gjennom hele perioden. Gull verdt, både å komme seg ut av brakka og å se andre voksenpersoner når man går hjemme med barn 24/7.
 4. Business.
  Jeg har bygd opp businessen min. Jeg har levert flere oppdrag som skulle vært fysiske kurs og som jeg har levert online i stedet. (vi snakker høy læringskurve på nettundervisning). Jeg har også utarbeidet flere nye kurs, både for eget selskap og på oppdrag fra kunder. Jeg har også fått Mentalskolen på beina med nettsider (oh my, her snakker vi også høy læringskurve), blogg og de første konseptene som jeg har skikkelig troen på.
 5. Studier.
  Jeg studerer nevrovitenskap, noe jeg både interesserer meg for og som jeg bruker som en viktig del av min egen business. Coaching og forskning på hjernen og nervesystemet er for meg to sider av samme sak og nå faller så mye på plass, når jeg også får større innblikk i hvorfor noen teknikker fungerer og andre ikke. Basert på forskning på alle de relevante temaene som omhandler endringsprosesser og tilpasning har jeg funnet noe som gir meg så mye på mange plan.

Så hvorfor deler jeg alt dette med deg? Er det bare for å hevde meg selv og min egen fortreffelighet? Er det for å gi deg dårlig samvittighet (ja det gjelder jo om du fortsatt leser da, for det vil for mange være så bedritent å lese om andres «suksess» hvis man selv ikke har gjort noe bra for egen del, at det er lettere å fnyse av det og unngå å kjenne på det. Slår du deg nå på brystet og tenker, jammen jeg gjorde det!  Jeg har fått til mye i denne perioden, både lært mye og tatt vare på helsa - ja da sier jeg hipp hurra for deg og gratulerer, så vanvittig bra 💪🏼. Del gjerne med oss hva dine beste tips er, så kan du inspirere og hjelpe andre til neste runde. Er du en av dem som heller nå kjenner deg litt skamfull og liten? Ikke fortvil, da skulle du lære denne gangen, at du har noen mønstre som satte deg ut når katastrofen var et faktum og det kan du gjøre noe med, slik at du neste gang er forberedt og raskt kommer deg på beina. Neste gang er du en som utnytter situasjonen, går ut av perioden med hevet hode, en erfaring klokere og med masse gull i din skattekiste. Enten det kommer fysisk, mentalt, relasjonelt, i business eller på flere av frontene.

You`ve got this next time! 🤩