BLOGGEN

Den umulige kunden

changingminds coaching coachingkurs kunde utvikling Jun 16, 2020

Finnes det mennesker som kommer frivillig til coaching og som ikke er coachbare? Finnes den umulige kunden? Coachenes skrekk. Den som "ingen" coach vil ha?

Vedkommende har kanskje vært til coaching eller ulike terapeuter før og sier; «ingen klarer å hjelpe meg, jeg har prøvd ALT».

Jeg vil påstå at det ikke er kunden det er noe galt med, men coachen som ikke gjør jobben sin. En dyktig coach skal klare å avdekke hvilke mønstre kunden kjører - mønstrene som er den egentlige grunnen til at de kan oppleves som «ikke coachbare» eller «sleipe åler» som gang på gang snor seg unna det som kan være ubehagelig og vondt. Mange er eksperter på dette, de burde hatt medalje for sin kreativitet og evne til å forlede både seg selv og hjelperen sin. Men, og dette er viktig, de gjør det ikke med vilje for å være vrange og umulige, de er kommet til deg fordi de ønsker din hjelp. De gjør det for å unnslippe smerte og de vet ikke noen annen måte å gjøre det på og tror de kan få til endring uten at det skal gjøre vondt.

En dyktig coach har

1. Ett system for hvordan avdekke kundens mentale programmer

2. evnen til å ansvarliggjøre kunden samt

3. våkenheten og kunnskapen til å trekke vedkommende tilbake på sporet når samtalen sporer av.

Mønstrene kunden kjører er som regel ubevisste mønstre, la oss kalle det deres overlevelsesstrategi for hvordan unngå ubehag og å møte egne indre sabotører og vanskelige følelser. Noen er eksperter på å rasjonalisere, andre å forklare (og bortforklare) og de bare prater prater og  prater. En tredje variant spøker og ler det bort og coachen..... lar seg forlede......gang på gang. Og hvordan vet jeg dette lurer du kanskje på? Jeg har sett det hundrevis av ganger og jeg har selv gått i fella som coach, latt meg forlede, ledd med coachee, blitt overveldet og forvirret over hva som egentlig er problemet mellom alle ordene.

Det skal en dyktig og erfaren coach til for å avdekke hva som pågår, å ha evnen til å konfrontere kunden med det som skjer, på en måte som gjør kunden oppmerksom på hva de holder på med, få dem til å anerkjenne at dette et det jeg gjør som hindrer at de kommer videre, for deretter å hjelpe dem med endringsarbeidet. Blir man som utfordrer for tøff kan de klappe igjen som en østers. Holder man dem ikke fast nok, snor de unna igjen, som så mange ganger før. Som coach er dette en balansegang, en hårfin balansegang men også kanskje noe av det viktigste vi gjør?

Et annet utrolig viktig mønster som går igjen er at kunden/coachee kan være klar over hva som holder dem tilbake, men de klarer ikke å tro på at dette er noe de kan klare å endre på. "Jeg har jo alltid vært sånn", "Alle i min familie sliter med dette", "ja men dette er jo ikke noe man kan endre på, det er jo min personlighet".

De går derfor litt halvhjertet inn i prosessen og gjør ikke dét som skal til, rett og slett fordi de mangler TROEN på at de kan få det til.

Snodig mønster - ikke sant? For vi som coacher vet jo at det gjerne kan være denne begrensende overbevisningen i seg selv som hindrer fremgang og vekst. Altså er kunden i gang med selvsabotasje uten at de selv skjønnet verken at det skjer eller hvorfor de ikke får opp energien rundt ønsket resultat. De begynner å forvirre seg selv med tanker som: kanskje det ikke er viktig nok for meg? Kanskje det er feil mål? Jeg er ikke motivert nok osv.

Det er da de trenger deg som coach til å ansvarliggjøre dem, til å holde dem fast og hjelpe dem å få troen tilbake og dertil energien på løsningen som de jo så inderlig ønsker seg...(ellers hadde de ikke kommet til deg).

Er du coach og kjenner at dette kan være utfordrende til tider? At du trenger å jobbe med å kjenne igjen og forstå hvilke mønstre vi snakker om her?

Syns du det er vanskelig å konfrontere coacheene dine når de ikke gjør det de skal? Eller at du ikke klarer å hjelpe dem til å få kraften og energien inn i endringsprosessen? Eller er det selve endringsarbeidet som er vanskeligst? Å bli trygg på teknikkene som skaper dyptgripende og varig endring, så du ikke ender opp med å bruke enkle løsninger som å sette coacheen inn i en god tilstand, slik at det føles som du har gjort en god jobb men du VET innerst inne at du ikke har gjort noe endringsarbeid?

Da er Mentalskolens ChangingMinds program noe for deg. Ut juni får du et supertilbud på ett års medlemsskap som virkelig vil løfte deg som coach og dine ferdigheter til et helt nytt nivå.

Ta kontakt på mail: [email protected] eller sms: 95239994, så finner vi et tidspunkt for en prat, finner ut hvor din største hindring er i å få de resultatene med dine kunder som du ønsker å oppnå og ser på hva programmet vil kunne åpne opp for for deg og din business.

Jeg gleder meg til å hjelpe deg på veien til å bli en SuperCoach!